Vergroot je vaccinatiekennis

Vaccins! Soms een onderwerp van controverse, bijna altijd levensreddend; maar wat wéten we eigenlijk over de specifieke vaccins die er in kunststof tubes in het ziekenhuis en de apotheek liggen? Hoe werkt bijvoorbeeld een DTP vaccinatie en wanneer haal je er een? En hetzelfde voor een vaccinatie gele koorts?  Alle vaccins behandelen lukt hier helaas niet, maar mocht je je afvragen wat die twee vaccins precies doen én waarom je ze wellicht zou moeten overwegen, lees dan vooral mee! Dan maken we in ieder geval een begin aan het beter leren kennen van alle vaccins, met z’n allen!

DTP 

Het DTP-vaccin beschermt tegen drie verschillende infectieziektes: difterie, tetanus en polio. De meeste Nederlandse kinderen hebben in hun jeugd wel een keer een DTP-vaccin toegediend gekregen (soms ook DKTP; daar zit kinkhoest ook bij). De drie ziektes waar het DTP tegen beschermd zijn alle drie infectieziektes, en door onze moderne medicijnen zeker behandelbaar, en tóch is het handig om op de hoogte te zijn van de status van je vaccin. Als je bijvoorbeeld naar een ver land reist, kan het zijn dat je een nieuw DTP-vaccin nodig hebt. Bij de difterie bacterie wordt je weefsel aangetast en dit toont zich met koorts, benauwdheid en verstikking, en uiteindelijk dus aantasting van het zenuwstelsel. Tetanus is een bekendere ziekte; deze kan ontstaan bij vuil in een open wond. Polio is de meest opvallende van de drie; dit is een ziekte die ook wel de naam ‘kinderverlamming’ draagt en in Nederland (dankzij het vaccin) haast niet meer voorkomt. In principe heb je dus, als kind, een DTP-vaccin gehad en heb je er in principe geen meer nodig—behalve als je op reis gaat! Check dat dus goed!

Gele koorts 

En dan; de gele koorts. Een relatief zeldzame infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen door een mug die met name overdag steekt. Er is geen medicijn tegen deze ziekte—meer dan vijftig procent van de mensen die het krijgt, voornamelijk kinderen, overlijdt er dan ook aan. Gele koorts komt in Nederland nauwelijks voor, maar ook hier is het cruciaal dat, mocht je gaan reizen, je checkt of gele koorts een risico is. Zowel voor de inwoners van het land/de landen waar je naartoe reist als de inwoners van het land waar je vandaan komt; je wil geen gevaarlijke ziekte waar medicijnen amper tegen zijn opgewassen verspreiden. Een gele koorts vaccinatie beschermt je levenslang. 

 

Dit zijn maar twee voorbeelden, maar vaccins hebben al ontzettend veel levens gered. Nu weten we weer allemaal iets meer over twee vaccins waar niet veel over gepraat wordt, maar die toch vitaal zijn! 

Ook leuk

Geef een reactie